Οδηγίες για πυρετό

Οδηγίες για πυρετό

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΠΥΡΕΤΟ

Τα περισσότερα παιδιά με πυρετό έχουν συνήθως ιώσεις. Στην περίπτωση όμως που το παιδί κάνει πυρετό γιατί έχει σοβαρή λοίμωξη, η έγκαιρη  διάγνωση έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ο γιατρός που εξετάζει το παιδί σας  μπορεί να σας πεί τί βλέπει εκείνη μόνο τη στιγμή, εσείς όμως ζείτε μαζί του  στο σπίτι και θα πρέπει να προβληματιστείτε και να ξαναζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας σε περίπτωση που η κατάσταση αλλάξει.

Ποιά είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν :

  1. ΚΑΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ και ΥΠΝΗΛΙΑ που επιμένουν ακόμα και όταν ο πυρετός  έχει πέσει. Το παιδί δεν σηκώνεται, δεν παίζει, δεν χαμογελά, ή κοιμάται  συνέχεια.
  2. ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ. Παιδιά που έχουν ίωση και πυρετό συχνά έχουν  πονοκέφαλο. Το παιδί θα πρέπει να εξεταστεί και πάλι από γιατρό εάν ο  πονοκέφαλος είναι έντονος, δεν υποχωρεί με το αντιπυρετικό, όταν  υποχωρεί ο πυρετός, ή ταυτόχρονα κάνει εμέτους.
  3. ΕΞΑΝΘΗΜΑ (κοκκινίλες ή σπυριά στο σώμα). Σε περίπτωση που το παιδί σας, ενώ έχει πυρετό εμφανίσει εξάνθημα, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί αμέσως από γιατρό. Παιδιά με ιώσεις συχνά εμφανίζουν εξανθήματα, όμως ορισμένα από αυτά σημαίνουν την ύπαρξη σοβαρής λοίμωξης και είναι πολύ ανησυχητικό εύρημα.  Τα εξανθήματα αυτά  μοιάζουν με αίμα μέσα στο δέρμα και μπορούν να έχουν μέγεθος κεφαλής  καρφίτσας ή μεγαλύτερο, ακόμα και μελανιάς. Κάθε φορά που το παιδί σας  έχει πυρετό θα πρέπει να το γυμνώνετε κάθε 2-­‐3 ώρες και να το εξετάζετε (ακόμα και τη νύχτα) προσεκτικά, μήπως εμφανίσει εξάνθημα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τις πρώτες 2 μέρες του πυρετού.
  4. ΕΜΕΤΟΙ. Εάν το παιδί εμφανίζει εμέτους μετά την πρώτη εξέτασή του, θα
    πρέπει να επικοινωνήσετε και πάλι με το γιατρό σας.